Zupa z dyni (przepis teściowej)
Jest sezon
dyniowy! Mój drugi brzuszek (mąż) zmierzył się z jedną dynką wykrawając ją i
tworząc niczego sobie, uśmiechniętą dynkę J . Druga została przygotowana pod
zupę dyniową!
Na
spróbowanie swoich sił w robieniu tego dania natchnęła mnie moja teściowa,
która podała ją na stół podczas któregoś obiadu. Co najciekawsze, była to pierwsza
próba, ale, jak to się potem okazało,
bardzo udana!
Zwykle,
przeglądając przepisy do zupy tej dodaje się imbir. Tu bardzo ważnym składnikiem,
nadającym wspaniały i oryginalny smak okazał się cynamon!
Składniki:
-70 dag
oczyszczonej dyni (tyle się powinno dać, ja miałam może trochę więcej, na oko;),
-cebula,
-2 ząbki
czosnku,
-1 łyżka
masła,
-strączek
ostrej papryki (to chyba zamiast tego imbiru),
3-4 kostki
bulionowe,
-1/2 soku z
kartonu jabłkowego,
-Cynamon,
-Sól,
pieprz, cukier,
-Gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Pokroić
dynie na małe kawałki, wcześniej obrać ze skóry. W rondelku na maśle zeszklić
posiekaną cebulę, papryczkę i czosnek. Dodać
pokrojoną dynię i kostki bulionowe, zalać sokiem jabłkowym i taką , aby przykryła dynię. Gotować ok 40 min, do
momentu, aż dynia będzie miękka. Rozmiękłe warzywa zmiksować w wywarze.
Powstały krem doprawić cynamonem, gałką, solą, pieprzem, cukrem. Gotować jeszcze
ok 2 min. Podawać z grzankami, można dodać pestki z dyni.
Pycha!
a kuku.
OdpowiedzUsuńto ja.