Zabrałam się w końcu za danie tradycyjne, polskie i takie.. domowe :D Postanowiłam zrobić Kapuśniak z prawdziwego zdarzenia!
Robiłam to
pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszedł pyszny J.
Składniki:
Na wywar:
- mięso (ja
miałam porcję rosołową, powinno się w zasadzie dać żeberka),
- warzywa
(pietruszka, marchewka, seler- ja to utarłam, wtedy jest pewność, że się je zje
w zupieJ ),
czosnek, cebula (opalona na gazie),
-kostka
rosołowa,
- przyprawy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- wegeta
- majeranek
reszta:
- kapusta
kiszona,
- boczek
wędzony,
- kiełbasa,
- ziemniaki.
Wykonanie:
Gotuję wywar na zupę, najpierw mięso, ziele i liść laurowy,
szumuję, potem dodaje warzywa. W tym samym czasie w osobnym garnku gotuję
kapustę kiszoną, dodaje wodę oraz liść
laurowy i ziele. Kapusta się powinna gotować ok. 30-40 min.
Jak już i wywar i kapusta będą gotowe, kapustę przelewamy do
wywaru, uprzednio wyciągnąć mięso z niego oraz luźno latające kawałki większych
warzyw (typu cebula, czosnek;) Całość niech się dalej gotuję. Dodaję przyprawy.
W międzyczasie ziemniaczki gotuję w osobnym garnku oraz podsmażam na patelni
drobno pokrojony boczek oraz kiełbaskę z cebulką. Następnie dodaje mięso do zupy, gotuję dalej. Na samym końcu uzupełniam zupę koncentratem
pomidorowym.
Moja mama zawsze podawała kapuśniak osobno, a ziemniaki na osobnym
talerzu, polanę słoninką – tak też ja zrobiłam, ale dałam boczek z cebulką
zamiast słoninki.
Całość
stanowi kompletny obiad dla głodnych brzuszków J
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz