Hejka!
Ponieważ
dziś jest piątek przyrządziłam rybę. Łososia J Uwielbiam go z moim drugim
brzuszkiem, szczególnie z sosem koperkowym i takiego właśnie przyrządziłam. Do
tego dodałam warzywa na patelni z równie ulubionymi przez nas pomidorami
suszonymi J
To danie w
zasadzie nie wymaga wiele roboty, ale po kolei.
- 2 paczki
świeżego łososia (ja kupiłam w Lidlu),
- sok z
cytryny,
- pieprz,
sól, przyprawa do ryby,
- warzywa z
worka.
Sos:
- śmietana
18%,
- koperek,
- kostka
rosołowa,
- łyżka
masła,
- łyżka mąki
Wykonanie:
Łososia
myje, odsączam w ręcznik kuchenny, wycinam spód, przyprawiam z obydwu stron,
polewam sokiem z cytryny, nacieram rybkę. Daję na rozgrzaną oliwę, smażę z dwóch
stron.
W między
czasie na patelnie wyrzucam warzywa, smażę, doprawiam (z reguły przyprawa jest
już gotowa w opakowaniu).
Robię sosik
do rybki:
Przygotowuję
zasmażkę (masło z mąką „przysmażam” w rondelku), rozpuszczam w szklance gorącej
wody kostkę rosołową, wlewam to potem do zasmażki. Następnie dodaję śmietanę i
pokrojony koperek, całość duszę, polewam sosikiem rybkę i gotowe J.
Voila!
Sosik:
Całość:
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz