Mój drugi brzuszek się na taką uparł ostatnio i nawet zaoferował pomoc w jej tworzeniu, więc tym bardziej poszłam na takie gotowanie:) Przepis zaczerpnięty z Internetu.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej typu 450 :P,
- 1 łyżka oleju,
- szklanka ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 25 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru.
Sos:
- 100 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- woda (ile uznamy za stosowne).
Dodatki:
- co kto lubi, np: papryka, kukurydza, szynka, pieczarki, kurczak podsmażony.
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: w szklaneczce dajemy ciepłą wodę, cukier i drożdże, mieszamy. W misce rozrabiamy mąkę, z solą, wodą i olejem oraz mieszaniną drożdżową. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok godzinę przykryte ściereczką, czekając aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.
W między czasie przygotowujemy pieczarki...
...robimy sos, mieszając wszystkie składniki do niego potrzebne...
...i przygotowujemy dodatki :)
Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienką warstwę, troszkę większe niż forma.
Układamy na formę wysmarowaną olejem i posypaną mąką (by nie przywierało)
Na krawędziach dodajemy ser, następnie zaginamy ciasto.
Smarujemy ciasto sosem...
... i układamy na niego pozostałe dodatki.
Zasypujemy serkiem żółtym :)
Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 15 minut, sprawdzając, czy nie jest surowe.
I woila! - gotowa pizza na cienkim cieście:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz