niedziela, 17 lutego 2013

Pizza na cienkim cieście z zapiekanymi serowymi krawędziami

Dziś przyszła pora na pizze na cienkim cieście:)

Mój drugi brzuszek się na taką uparł ostatnio i nawet zaoferował pomoc w jej tworzeniu, więc tym bardziej poszłam na takie gotowanie:) Przepis zaczerpnięty z Internetu.




Składniki:

Ciasto:

- 500 g mąki tortowej typu 450 :P,
- 1 łyżka oleju,
- szklanka ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 25 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru.


Sos:
- 100 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- woda (ile uznamy za stosowne).

Dodatki:
- co kto lubi, np: papryka, kukurydza, szynka, pieczarki, kurczak podsmażony.

Wykonanie:



Przygotowujemy ciasto: w szklaneczce dajemy ciepłą wodę, cukier i drożdże, mieszamy. W misce rozrabiamy mąkę, z solą, wodą i olejem oraz mieszaniną drożdżową. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok godzinę przykryte ściereczką, czekając aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.


 W między czasie przygotowujemy pieczarki...


...robimy sos, mieszając wszystkie składniki do niego potrzebne...


  ...i przygotowujemy dodatki :)


Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienką warstwę, troszkę większe niż forma.


Układamy na formę wysmarowaną olejem i posypaną mąką (by nie przywierało)


Na krawędziach dodajemy ser, następnie zaginamy ciasto.


Smarujemy ciasto sosem...


 ... i układamy na niego pozostałe dodatki.


Zasypujemy serkiem żółtym :)


Pieczemy  w temp. 180 stopni ok. 15 minut, sprawdzając, czy nie jest surowe.



 I woila!  - gotowa pizza na cienkim cieście:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz