niedziela, 17 lutego 2013

Kotleto-pulpety w sosie pomidorowym



Pomysł na obiad zaczerpnęłam z przepisów „Biedronkowych” J Są to dwa przepisy zmieszane ze sobą.



Składniki:

Kotlety:

-250 g mielonego mięsa (wychodzi z tego 4 kotlety, czyli po dwa na dwa brzuszki J ),
-  jajko,
-1 ząbek czosnku,
- bułka tarta,
- 1 cebula,
- ok. 150-200 g pieczarek.


Sos pomidorowy:

- kostka rosołowa,
- koncentrat pomidorowy,
- zioła prowansalskie,
- papryka.


Wykonanie:



Do mielonego mięsa wbić jajeczko, dodać posiekaną drobno cebulę, czosnek i bułkę tartą, wyrobić wszystko ręką.




Przygotowujemy farsz:
Pieczarki pokroić na drobne kawałki, cebulkę w kostkę. Smażyć na patelni na masełku, aż do przyrumienienia.







Z mięsa uformować kulki, lekko je spłaszczyć i włożyć do środka nadzienie pieczarkowe. Skleić, aby farsz był w środku. Kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju z każdej strony ok 5 minut. 




 Przygotowujemy sos: kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy koncentratu pomidorowego, doprawiamy przyprawami i mieszamy.




Kotlety polać sosem pomidorowym:). Ja podawałam z ziemniaczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz