Składniki:
Kotlety:
-250 g mielonego mięsa (wychodzi z tego 4 kotlety, czyli po
dwa na dwa brzuszki J
),
- jajko,
-1 ząbek czosnku,
- bułka tarta,
- 1 cebula,
- ok. 150-200 g pieczarek.
Sos pomidorowy:
- kostka rosołowa,
- koncentrat pomidorowy,
- zioła prowansalskie,
- papryka.
Wykonanie:
Do mielonego mięsa wbić jajeczko, dodać posiekaną drobno cebulę, czosnek i bułkę tartą, wyrobić wszystko ręką.
Przygotowujemy farsz:
Pieczarki pokroić na drobne kawałki, cebulkę w kostkę. Smażyć na patelni na masełku, aż do przyrumienienia.
Z mięsa uformować kulki, lekko je spłaszczyć i włożyć do środka nadzienie pieczarkowe. Skleić, aby farsz był w środku. Kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju z każdej strony ok 5 minut.
Przygotowujemy sos: kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy koncentratu pomidorowego, doprawiamy przyprawami i mieszamy.
Kotlety polać sosem pomidorowym:). Ja podawałam z ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz