niedziela, 17 lutego 2013

Zupa - krem z marchwi


Przepis z LidlaJ (troszkę zmodyfikowany). Jakże pyszne tu rzeczy tworzą!
Krem ten podobny jest do poprzedniego kremu, który robiłam – a mianowicie kremu z dynii J. Dla wielbicieli takich zup – idealny!


Składniki:

Zupa:
- ok 1 kg marchwi,
- 2 cebule,
- korzeń imbiru (ok 4 cm grubości),
- 1 pomarańcza,
- ½ kostki masła,
- 150 ml śmietany (ja dałam 12%, może być 30 %),
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- 2 kostki bulionu drobiowego.

Grzanki:
- kilka kromek chleba (może być nie najświeższy),
- oliwa z oliwek,
- zioła prowansalskie, bazylia.

Wykonanie:



 Marchew obrać i pokroić na półtalarki. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę.



 Imbir zetrzeć na drobnych oczkach. 




 W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy masło, cebulę smażymy do zeszklenia.


  Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć.



Dodajemy imbir, marchew. Po ok 5 minutach dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie sok z niej.



W osobnym garnku przygotowujemy bulion. Do ok 2 litów gorącej wody dajemy 2 kostki rosołowe, rozpuszczamy. Następnie wywar wlewamy do gotującej się marchwi i gotujemy ok 20 minut.



   Potem całość miksujemy za pomocą blendera. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
 




 Grzanki przygotowuje się w bardzo prosty sposób: chleb kroimy w kosteczkę, dajemy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dosypujemy przyprawy i smażymy, aż będą chrupiące.




Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami J
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz