Przepis z LidlaJ
(troszkę zmodyfikowany). Jakże pyszne tu rzeczy tworzą!
Krem ten podobny jest do poprzedniego kremu, który robiłam –
a mianowicie kremu z dynii J.
Dla wielbicieli takich zup – idealny!
Składniki:
Zupa:
- ok 1 kg marchwi,
- 2 cebule,
- korzeń imbiru (ok 4 cm grubości),
- 1 pomarańcza,
- ½ kostki masła,
- 150 ml śmietany (ja dałam 12%, może być 30 %),
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- 2 kostki bulionu drobiowego.
Grzanki:
- kilka kromek chleba (może być nie najświeższy),
- oliwa z oliwek,
- zioła prowansalskie, bazylia.
Wykonanie:
Marchew obrać i pokroić na półtalarki. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę.
Imbir zetrzeć na drobnych oczkach.
Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć.
Dodajemy imbir, marchew. Po ok 5 minutach dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie sok z niej.
W osobnym garnku przygotowujemy bulion. Do ok 2 litów gorącej wody dajemy 2 kostki rosołowe, rozpuszczamy. Następnie wywar wlewamy do gotującej się marchwi i gotujemy ok 20 minut.
Potem całość miksujemy za pomocą blendera. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki przygotowuje się w bardzo prosty sposób: chleb kroimy w kosteczkę, dajemy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dosypujemy przyprawy i smażymy, aż będą chrupiące.
Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami J
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz