sobota, 10 sierpnia 2013

Pieróg francuski

 
Przepis pochodzi z kartki z kalendarza :D
Naprawdę dobre danie wyszło J


Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 40 dag pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 4 plasterki szynki surowej (np. prosciutto),
- 15 dag sera żółtego,
- posiekana pietruszka,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- jajko.



Wykonanie:

Bardzo proste i szybkie!




Pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy i podsmażamy. Dodajemy do nich pokrojoną cebulę- ja miałam czerwoną. 



 Kroimy szynkę, siekamy pietruszkę.




 Rozkładamy ciasto francuskie na brytfannie, układamy szynkę, pietruszkę, dodajemy pieczarki z cebulą oraz ser żółty również pokrojony w drobne kawałki.




 Całość zwijamy mocno, zlepiamy rogi  i nadajemy kształt pieroga. Smarujemy go  roztrzepanym jajkiem, całość zapiekamy ok 20-25 minut w ok 200 stopniach C.

 



 

 Jeden pieróg wystarczy na dwie osoby, chyba, że dla wielkiego głodomorka- dla jednejJ
Pycha!


3 komentarze:

  1. Mam wszystkie składniki, więc to doskonały pomysł na dziś! :D Dam znać jak wyszło ;)

    //Ilona C.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione :) Dołożyłam do tego jeszcze świeżą bazylię. Świetne i proste danie ;) Pozdrawiam!

    //Ilona C.

    OdpowiedzUsuń