sobota, 10 sierpnia 2013

Żurek

Postanowiłam zabrać się za coś typowo polskiego. Postanowiłam również, że będzie to zupa. Trafiło na żurek.


Składniki:

- porcja rosołowa,
- warzywa (marchewka, seler, pietruszka, drobno pokrojone ziemniaki),
- kostka rosołowa,
- kiełbasa ( 1 laska),
-  cebula,
-  zakwas na żurek,
- czosnek.

-  przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, wegeta, pieprz.


Wykonanie:





 Gotujemy wodę na wywar, dodajemy  mięso (ja miałam porcję rosołową), po jakimś czasie zszumujemy. Dodajemy ziele i liść, a następnie warzywa. Gotuje, aż warzywa będą miękkie.  


 
 W międzyczasie podsmażamy na osobnej patelni pokrojoną kiełbasę oraz cebulę.



  Następnie o gotującego się wywaru wlewamy wywar żurku oraz dodajemy kiełbasę i cebulę. Całość mieszamy i dodajemy przyprawy.

 

 Gotujemy jeszcze przez chwilę. Możemy podawać z jajkiem lub bez, bo żurek już sam w sobie zawiera ziemniakiJ



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz