Postanowiłam
zabrać się za coś typowo polskiego. Postanowiłam również, że będzie to zupa.
Trafiło na żurek.
Składniki:
- porcja
rosołowa,
- warzywa
(marchewka, seler, pietruszka, drobno pokrojone ziemniaki),
- kostka
rosołowa,
- kiełbasa (
1 laska),
- cebula,
- zakwas na żurek,
- czosnek.
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy,
majeranek, wegeta, pieprz.
Wykonanie:
Gotujemy
wodę na wywar, dodajemy mięso (ja miałam
porcję rosołową), po jakimś czasie zszumujemy. Dodajemy ziele i liść, a
następnie warzywa. Gotuje, aż warzywa będą miękkie.
W
międzyczasie podsmażamy na osobnej patelni pokrojoną kiełbasę oraz cebulę.
Następnie
o gotującego się wywaru wlewamy wywar żurku oraz dodajemy kiełbasę i cebulę.
Całość mieszamy i dodajemy przyprawy.
Gotujemy jeszcze
przez chwilę. Możemy podawać z jajkiem lub bez, bo żurek już sam w sobie
zawiera ziemniakiJ
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz