Przed Wami
jedne z moich ulubionych- ruskieJ
Składniki:
Na ciasto:
- ok 400 g
mąki pszennej,
- 2 jajka,
- ciepła
woda,
- spora
szczypta soli.
Na farsz:
- ½ kg
ziemniaków,
- ½ kg sera
białego,
- 1 średnia
cebula,
- pieprz,
wegeta.
- masełko do
podsmażenia cebuli.
Wykonanie:
Ziemniaczki obieramy
i gotujemy do farszu. Kroimy cebulę, wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliła na
maśle.
Przygotowujemy ciasto:
Wsypujemy mąkę, jaja i sól do miski, mieszamy, zaparzamy gorącą wodą ciasto. Następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Podsypujemy mąką w razie potrzeby. Wyrabiamy kulkę ciasta.
Wracamy do farszu:
Rozgniatamy ziemniaki, ser, dodajemy cebulę i doprawiamy. Całość mieszamy.
Rozwałkowujemy
ciasto na dość cienką warstwę, wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Wkładamy farsz
do ciasta, zaklejamy dokładnie.
Pierożki wrzucamy
na gorącą o osoloną wodę z odrobiną oleju lub oliwy. Zagotowujemy.
Całość
dowolnie można polać masłem, skwarkami z boczku lub cebulkąJ
Smacznego!
Ostatnio myślałam o pierogach ruskich ale jakoś nie umiem się za nie zabrać. Zachęciłaś mnie ;-) Wyglądają barrdzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuń//Ilona C.