niedziela, 15 grudnia 2013

Pulpety marchewkowe w sosie pomidorowych i z kaszą jaglaną

Nie mogę uwierzyć, że nie było mnie tu od sierpnia! Ale tez czas leci!
W międzyczasie zdążyłam być na diecie- wiele skorzystałam, oprócz tego, że zrzuciłam kilka kg, to nabrałam wiele lepszych nawyków żywieniowych. Okazuje się, że niektóre dietetyczne potrawy mogą być bardzo smaczne. Trzeba próbować ciągle  nowych rzeczy- wtedy się to gotowanie nie nudziJ W zasadzie można to odnieść do wszystkich aspektów życiaJ

Dlatego teraz pierwszym przepisem po długiej przerwie będzie przepis na pulpety z marchewką z kaszą jaglaną z sosem pomidorowymJ



Składniki:
- mięso mielone- 250 g na dwie porcje,
- 3 średnie marchewki,
- dużo różnych przypraw, do mięsa mielonego, pieprz ziołowy, papryka słodka i pikantna, wegeta
- kasza jaglana -100 g  na dwie porcje,
- puszka pomidorów, najlepiej pokrojonych.


Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy z utartą marchewką, dodajemy przyprawy i formujemy kulki. 



Tak przygotowane pulpety układamy na blachę piekarnika i pieczemy. Tłuszcz całkiem wytopi się z nich podczas pieczenia, same pulpety delikatnie się przypieką J.



W międzyczasie wylewamy pomidory do garnka i doprawiamy- ja daję bardzo dużo papryki słodkiej, trochę pikantnej, trochę ziół, typu bazylia, oregano. Dodaje też trochę pieprzu i  soli. Całość zagotowuję. Próbuję do smaku.



Kasze jaglaną przygotowuje wg instrukcji na opakowaniu- generalnie daje się nie za dużo wody, kasza ma ją wchłonąć J
Kasza ta jest moim odkryciemJ Nie przepadałam nigdy za kaszą, pomimo, że wiem o jej właściwościach odżywczych. Ta jaglana w szczególności jest mniej popularna, ale posmakowała mi i ją szczerze polecam J I do tego dania pasuje jak ulał J.


Pulpety wyciągam, kasze również, zalewam sosem J podaje z mizerią J


SmacznegoJ

1 komentarz:

  1. mielonego z marchewką nigdy nie jadłam, ale na pewno spróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń