sobota, 10 sierpnia 2013

Pierogi ruskie

Do pierogów również zabierałam się bardzo długo. W końcu jednak się zmobilizowałam i udało się!
Przed Wami jedne z moich ulubionych- ruskieJ


Składniki:

Na ciasto:
- ok 400 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- ciepła woda,

- spora szczypta soli.

Na farsz:
- ½ kg ziemniaków,
- ½ kg sera białego,
- 1 średnia cebula,
- pieprz, wegeta.
- masełko do podsmażenia cebuli.


Wykonanie:

Ziemniaczki obieramy i gotujemy do farszu. Kroimy cebulę, wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliła na maśle. 


   Przygotowujemy ciasto:
Wsypujemy mąkę, jaja i sól do miski, mieszamy, zaparzamy gorącą wodą ciasto. Następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Podsypujemy mąką w razie potrzeby. Wyrabiamy kulkę ciasta.



 Wracamy do farszu:
Rozgniatamy ziemniaki, ser, dodajemy cebulę i doprawiamy. Całość mieszamy.





 

 Rozwałkowujemy ciasto na dość cienką warstwę, wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Wkładamy farsz do ciasta, zaklejamy dokładnie.


 


 Pierożki wrzucamy na gorącą o osoloną wodę z odrobiną oleju lub oliwy. Zagotowujemy.




 Całość dowolnie można polać masłem, skwarkami z boczku lub cebulkąJ
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ostatnio myślałam o pierogach ruskich ale jakoś nie umiem się za nie zabrać. Zachęciłaś mnie ;-) Wyglądają barrdzo smakowicie :D

    //Ilona C.

    OdpowiedzUsuń