Przyszła pora na pstrąga!
Bardzo lubię rybki. Pstrąg i łosoś są moimi faworytami ;)
Dlatego dziś prezentuję przepis na pieczone pstrąga. Dodałam do niego ukochane ziemniaczki mojego drugiego brzuszka:)
Składniki:
Bardzo lubię rybki. Pstrąg i łosoś są moimi faworytami ;)
Dlatego dziś prezentuję przepis na pieczone pstrąga. Dodałam do niego ukochane ziemniaczki mojego drugiego brzuszka:)
Składniki:
- 2 pstrągi (po jednym dla jednego brzuszka:P),
- masło,
- czosnek,
- przyprawa do ryb,
- zielona pietruszka.
Ziemniaczki pieczone: przepis
Sos Vinegret:
- 1 łyżeczka musztardy (ja dałam sarepską),
- czosnek (ze 2 ząbki),
- zielona pietruszka,
- pieprz, sól,
cukier,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju.
Wykonanie:
Pstrągi umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i od zewnątrz przyprawą do ryb, ewentualnie jeszcze pieprzem i solą. Pokrojony w większe plastry czosnek włożyć do środka pstrągów...
...następnie zieloną pietruszkę (niekrojoną)...
...i kolejno masło.
Ułożyć w folię aluminiową, piec w piekarniku ok 20
min w temp ok 180 stopni (kontrolować stan).
W międzyczasie można przyrządzić ziemniaczki i sałatkę z
sosem.
Ponieważ przepis na ziemniaczki już podawałam, sałatkę robi
się na zasadzie: „co się nawinie”
(ja dałam tylko sałatę zieloną utartą marchewkę na dużych oczkach), więc nie
będę się tu nad tym rozwodzić.
Robiłam za to po raz pierwszy sos Vinegret i powiem
szczerze, że wyszedł bardzo dobry- kwaskowaty:)
Sos:
Czosnek przetrzeć przez praskę, to samo zrobić z
zieloną pietruszką. Dodać sól, pieprz, cukier
(ja zawsze „na oko” ;P ) ...
...a
następnie łyżeczkę musztardy.
Wymieszać.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać 3 łyżki, a potem ok 5 łyżek oleju. Całość dość
gwałtowanie mieszać.
Spróbować,
ewentualnie doprawić do smaku i następnie zalać sosem sałatkę. Pycha !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz