niedziela, 10 marca 2013

Pieczony pstrąg z ziemniaczkami zapiekanymi i surówką z sosem vinegret.


Przyszła pora na pstrąga!


Bardzo lubię rybki. Pstrąg i łosoś są moimi faworytami ;)
Dlatego dziś prezentuję przepis na pieczone pstrąga. Dodałam do niego ukochane ziemniaczki mojego drugiego brzuszka:)




Składniki:
- 2 pstrągi (po jednym dla jednego brzuszka:P),
- masło,
- czosnek,
- przyprawa do ryb,
- zielona pietruszka.


Ziemniaczki pieczone: przepis


Sos Vinegret:

- 1 łyżeczka musztardy (ja dałam sarepską),
- czosnek (ze 2 ząbki),
- zielona pietruszka,
-  pieprz, sól, cukier,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju.


Wykonanie:




 Pstrągi umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i od zewnątrz przyprawą do ryb, ewentualnie jeszcze pieprzem i solą. Pokrojony w większe plastry czosnek włożyć do środka pstrągów... 




 ...następnie zieloną pietruszkę (niekrojoną)...


...i kolejno masło.


Ułożyć  w folię aluminiową, piec w piekarniku ok 20 min w temp ok 180 stopni (kontrolować stan).


W międzyczasie można przyrządzić ziemniaczki i sałatkę z sosem.



Ponieważ przepis na ziemniaczki już podawałam, sałatkę robi się na zasadzie: „co się nawinie” 
(ja dałam tylko sałatę zieloną  utartą marchewkę na dużych oczkach), więc nie będę się tu nad tym rozwodzić.

Robiłam za to po raz pierwszy sos Vinegret i powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry- kwaskowaty:) 


 Sos:

Czosnek przetrzeć przez praskę, to samo zrobić z zieloną pietruszką. Dodać sól, pieprz, cukier 

(ja zawsze „na oko” ;P ) ...



...a następnie łyżeczkę musztardy.  


Wymieszać. Wycisnąć sok z cytryny, dodać 3 łyżki, a potem ok 5 łyżek oleju. Całość dość gwałtowanie mieszać. 


 Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku i następnie zalać sosem sałatkę.  Pycha !
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz