niedziela, 10 marca 2013

Spaghetti Bolognese


Niesamowicie proste danie, a jakże dobre!


Składniki:

- makaron do spaghetti (pół paczki na dwa brzuszki),
- mięso mielone (250 g na dwa brzuszki),
- szklanka wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego (może być, ale nie musi),
- puszka pomidorów,
-  cebula,
- ser żółty utarty (najlepszy parmesan),
- przyprawy : zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, wegeta, pieprz.



Wykonanie:




 Makaron ugotować. Mięso podsmażyć z cebulką, dodać wegetę.



Następnie dodać wino, podsmażyć ok 5 min, niech się trochę przegryzie z mięskiem.




 Następnie dodać puszkę pomidorów (najlepiej już w kawałkach, jak nie- wcześniej pokroić, rozmiażdżyć). Całość wymieszać, podgotować, dodać przyprawy.


Wymieszać z makaronem, posypać serem :)



Bon Apetit!

2 komentarze:

  1. Cześć agentko, mam prośbę ;)
    Wrzuć tutaj przepis na ciastko, które przyniosłaś do pracy na urodziny, bo mam ochotę je zjeść :D

    Z góry dzięki,
    Mateusz.

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe, dzieki za komentarz:D postaram sie wrzucic cos:D ;)
    Pozdro!

    OdpowiedzUsuń