poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Bananowiec


Jest to bardzo proste ciasto, nie wymagające w ogóle pieczenia J.
Robiłam go pierwszy raz, nie do końca mi się ono zbiło, tak jak sobie zażyczyłam, wiem natomiast już co należy robić, aby wyszło lepsze i od razu się z Wami tym podzielę J .  O przepis prosił mnie kolega, więc specjalnie dla Niego umieszczam go na blogu;) 


Składniki:

- herbatniki- opakowanie (najlepiej maślane),
- śmietanka 30%, kubeczek,
- śmietan- fix, 1 opakowanie,
- cukier wanilinowy- ok 1 łyżeczki,
- 3-4 banany,
- masa karmelowa w puszce, gotowa,
- masło,
- czekolada zwykła mleczna.

Wykonanie:


   
Herbatniki rozkruszyć- ja używałam do tego ubijaczki do mięsa ;) Aby „nie latały one” po całej kuchni, robiłam to przez ściereczkę.




Wysypać herbatniki do brytfanki.  Aby się dobrze związały należy roztopić masło (jak się okazało, najlepiej całą kostkę!) i zalać nim herbatniki. Powinno się je ładnie ubić i najlepiej wstawić do lodówki na jakiś czas, aby się dobrze „zbiły”. Ponieważ ja nie chciałam wlewać tak dużo tłuszczu, polałam je stosunkowo małą ilością masła i równie niewielką mleka i niestety było to niewystarczające. Zwyczajnie rozkruszone. Przestrzegam również przed nie kruszeniem herbatników, tylko zwyczajne ułożenie ich na brytfance- to nie to samo!:D




Następnie przygotowujemy karmel. Najlepszy i najprostszy sposób to  kupić od razu gotową masę karmelową, bez konieczności gotowania. Jest również możliwość kupienia mleka kajmakowego, ale trzeba tą puszkę gotować około 3 h, więc zwyczajnie szybciej i taniej jest kupić gotową masęJ
Ja swoją puszkę z gotową masę wstawiłam do gotującej się wody, jedynie po to, aby troszkę rozmiękła i aby lepiej się nakładała na herbatniki J.



 Następnie układamy pokrojone banany. 


  Mieszamy śmietan-fix z cukrem wanilinowym. 


 
 Na górę przygotowujemy bitą śmietanę- naszą śmietankę 30% miksujemy. Możemy, ale nie musimy, dodać do niej śmietan-fix - służy to do uzyskania lepszej konsystencji śmietany i jej dłuższej „żywotności” ;) .



Po ubiciu śmietany, wykładamy ją na banany, następnie całość posypujemy startą czekoladą J.

Megasłodkie, ale pyszne!

3 komentarze: